訓練師proflie

 

Dog Trainer ‘s Profile
Vivian

Vivian Wong

► 在訓犬界工作了九年,在之前任職聯邦動物診所的兼職獸醫助理五年。
目前在聯邦動物診所任職訓練師。 工作包括親子班,個別行為咨詢,幼犬社交班,響片訓練班, 舉辦座等等。
► 友善訓練天地始創人之一及訓練師。
不定期任職北京調良職業培訓學校訓練師導師。
► CDTI (Certified Dog Trainer and Instructor ) of ACABC
(Association of Companion Animal Behavior Counselors)
► Karen Pryor Academy Certified Partner 凱倫.布萊爾學院認證響片訓練師

從小在鄉間長大,與動物有著深厚的感情,在動物診所工作期間,發現飼主和動物須要一個更好的溝通方法改善相處之道。在認識響片訓練及正向訓練後,發現了這個方法既有效又人道,而且與她的個性不謀而合。
興趣是不停的參加世界各地各種訓練行為相關的研討會、講座、工作坊如多次在美國舉辦的ClickerExpo響片研討會,2012 IMATA 海洋哺乳類動物訓練師年會,海洋公園的訓練師年會,以及其他世界級訓練師及行為學獸醫師如Kathy Sdao、Terry Ryan、Steve White、Ken Ramirez、Turid Rugaas及Ian Dunbar等等的工作坊或講座,務求學習到更多更先進的訓練資訊及世界走向。

 

vivian東方日報訪問

11 thoughts on “訓練師proflie

  1. 請問可以跟你學做訓犬師嗎?
    我曾經做過寵物行業, 跟過Trainer學教狗, 亦有教過狗…
    但唔係全正向…成日用choke chain係咁choke…
    choke唔掂就轉用pinch…又係咁choke…再唔掂用埋電帶…
    我自己一直有睇書學(都係睇呢度介紹既書), 又有上youtube睇(Dr. Sophia, Kikopup), 想做過個全正向訓犬師…可惜香港冇得考…或者跟XXX做徒弟…但我又唔想跟佢…始終教法唔係全正向…
    想去外國考, 但英文唔太好, 又冇咁多資金, 又行唔開…唉~

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *